• DOLAR

    Alış:32.3234 Satış:32.3287
  • EURO

    Alış:35.0267 Satış:35.0476
  • ÇEYREK

    Alış:3696.4 Satış:3754.4

BAŞYAZI - Yeni ittifaklar mı geliyor?

NECDET BULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Yeni ittifaklar mı geliyor?

  • 14 Mayıs 2020, Perşembe 2:05

Türkiye bir yandan koronavirüs ve ekonomik sıkıntılarla uğraşırken diğer yandan da siyasi gelişmeleri takip ediyor. Son günlerde “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusunun yöneltildiği anketler de yapılıyor.

Birkaç güvenilir anket kuruluşunun yaptığı son anketlerde Cumhur İttifakı’nın oy oranının % 50’nin altında kaldığı söyleniyor. Yeni kurulan partilerin ise beklenen oy potansiyeline kavuşmadığına dikkat çekiliyor.

Ancak şu da var:

Yeni kurulan partiler henüz teşkilatlarını tamamlamadı. Sahaya da çıkmadılar. Koronavirüs belası sonrası siyasetin ısınacağını gözlemliyoruz. Yeni kurulan partiler sahaya çıkınca oy oranlarında da bir değişiklik olabilir.

MAK Danışmanlık firması, Türkiye genelinde 81 il ve ilçelerinde 5 bin 200 kişi ile canlı telefon görüşmesi metoduyla bir anket yaptı. 11 Mayıs 2020 günü 3 ayrı merkezden toplamda 5 bin 200 kişiyle canlı telefon görüşmesi yapılarak, çalışma tamamlandı.

Araştırmada katılımcıların belirlenmesinde yüzde 58.5 erkek, yüzde 41.5 kadın olmak üzere cinsiyet dengesi sağlandı. Verilerin yüzde 1.3 yanılma/hata payı ile değerlendirildiğinin de açıklandığı ankete göre sadece 4 parti barajı geçebiliyor.

"Yarın seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" sorusuna seçmenlerin yüzde 12,9’u 'kararsızım' karşılığını verdi. Anket sonuçlarına göre kararsızlar dağıtılmadan, AK Parti: 32.2, CHP: 22.1, İYİ Parti: 9.5, MHP: 9.3, HDP: 8.1, Gelecek: 2.3, DEVA: 1.6, Saadet: 1, Diğerleri: 1 Kararsız/Cevap Yok: 12.9 çıktı.

Yüzde 12.9'luk kararsızların dağıtılmasından sonra AK Parti'nin oyları yüzde 37.4, CHP'nin oyları 25.3, MHP'nin oyları yüzde 10,7, İYİ Parti'nin oyları ise 10.9 çıktı. HDP yüzde 9.4'te kalırken, Gelecek Parti yüzde 2.4, Deva Partisi ise 1.7 çıktı. Saadet Partisi yüzde 1.1 çıkarken diğerleri ise 1.1 şeklinde çıktı.

Bugünlerde sorulan soru şu:

“Yeni iki parti kuruldu. Bunlarla bir ittifaka gidilir mi?”

Sorunun yanıtını geçen gün bir televizyon programına katılan SP Saadet Partisi Genel Başkanı Karamollaoğlu verdi.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nın yanında yeni bir ittifaka göz kırptı.

Sürekli olarak dillendirilen iddiaya göre, Saadet Partisi, İYİ Parti, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi bu ittifakın içinde olacak. Saadet Lideri Temel Karamollaoğlu’nun bu konuda “yeşil ışık” yaktığı görülüyor.

Karamollaoğlu, Saadet Partisi’nin yeni partiler ve İYİ Parti ile birlikte yeni bir ittifak kuracağına yönelik iddiaya şu açıklamayı yaptı:

“Bu tip iddialar her zaman olur, olacaktır da. Ama ben bu görüşmeler neticesinde nasıl bir tablo ortaya çıkar şimdiden söylemem doğru değil. Ben Türkiye’de kamplaşmanın ortadan kalkması gerektiğine inanıyorum. ‘Bu kamplaşmanın tüm kabahati bir noktada’ demek de doğru değil. Sağcı diye tarif edilen, muhafazakâr diye tabir edilen, yerine göre İslamcı diye tarif edilen bir kesim var. Bir de milliyetçi, sosyal demokrat, solcu diye tarif edilen kesim var. Özellikle bu noktada, özellikle sosyal demokratlara sesleniyorum; “Arkadaşlar, Müslümanlıkla aranızdaki köprüleri yeniden inşa etmeye çalışın. İslam sanki bir düşmanmış, Müslümanca yaşayan bir insanla oturup konuşmak mümkün değilmiş gibi bir intibayı kenara bırakın ve siz de bir adım atın.”

Aslına bakılacak olursa DEVA Partisi Genel Başkanı Babacan parti kurma çalışmaları sırasında yaptığı açıklamalarda “Biz, iktidara alternatif parti olarak siyasete giriyoruz. Şu anda herhangi bir ittifak konusu gündemimizde bulunmuyor” demişti.

Bu açıklamanın açılımı şudur:

Babacan, kesinlikle AK Parti ile bir ittifaka sıcak bakmadıklarını, zaten AK Parti’ye karşı kurulmuş bir parti olduklarını söylemişti. Millet İttifakı ile bir araya gelinir mi bu konuda yapılan bir açıklama olmadı.

Ahmet Davutoğlu ise ittifaklar konusunda daha önceki açıklamalarında “Zaman ne gösterir bunu bekleyip hep beraber göreceğiz. Şu anda partimizin oy oranı % 10’ların üzerinde görünüyor” demişti.

Özetleyelim:

Şu anda koronavirüs belası ile milletçe mücadele veriliyor.

Günün birinde bu iş bitecek. Ortaya çıkacak ekonomik durum siyasetin hangi yöne kayacağını da gösterecek. Bir de dış politikada gelinen nokta var. Bu nedenle şimdiden yapılan anketlerin yönü de değişebilir.

.

[email protected]

www.facebook.com/necdet.buluz

http://www.bursaarena.com.tr/basyazi-yeni-ittifaklar-mi-geliyor-makale,4533.html

Yorum Yazın
CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DİĞER YAZILARI tümü

Anket
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
yukarı çık