• DOLAR

    Alış:32.3544 Satış:32.3642
  • EURO

    Alış:34.9353 Satış:34.9893
  • ÇEYREK

    Alış:3764.7 Satış:3825.7

BAŞYAZI - Partilerin işi zor…

NECDET BULUZ

NECDET BULUZ

BAŞYAZI - Partilerin işi zor…

  • 22 Eylül 2020, Salı 23:48

Yukarıda başlığa aldığımız cümle “Bugün seçim yapılsa hangi parti ipi göğüsler?”in sonuçlarının değerlendirmesidir. Çünkü hiçbir parti tek başına, hatta destekçisi ile P+1’e ulaşamıyor.

Bu nedenle de “Partilerin işi zor” diyoruz.

Bugünkü sistemle zaten bir partinin seçimi tek başına kazanması mümkün görünmüyor.

Bugünlerde en çok seçimin erken mi, yoksa zamanında mı yapılacağı konusudur. İktidarda olanlar “Seçim 2023’de zamanında yapılacak” diyorsa da muhalefet bir sonra sandığın seçmenin önüne konacağını iddia ediyor. Gerekçe olarak da “Bugünkü ekonomik koşullar erken genel seçimi gündeme getirecektir ”deniliyor.

Partiler sıkça anket yaptırıyor. Anket sonuçlarına göre de strateji belirleniyor. AK Parti’nin ayda 4 ayrı anket yaptırdığı ilgililerce ifade ediliyor.

MetroPOLL Araştırma tarafından yayınlanan ankete göre kararsızların oranı yüzde 11.2 olurken, seçimi protesto edeceğini belirtenlerin oranı yüzde 7.1 oldu.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Özer Sencar’ın Twitter’dan ankette vatandaşlara “Bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusu yöneltildi.

Kararsızlar dağıtılmadan elde edilen sonuca göre; ankete katılanların yüzde 31,3’ü tercihini AKP’den yana kullanırken, CHP’ye oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 21,2 olarak belirlendi.

İşte seçim anketinde partilerin oy oranı; AKP 31,3 - CHP 21,2 - HDP 7,6 - İYİ Parti 7,6 - MHP 7,5 - Saadet Partisi 1,4 - DEVA Partisi 0,8 - Gelecek Partisi 0,7

Ankette kararsızların oranı yüzde 11,2 olarak açıklanırken “Protesto oy kullanacağım” diyenlerin oranı yüzde 7,1 oranında oldu. Cevap vermeyenlerin sayısı ise 2,5 olarak paylaşıldı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, geçtiğimiz günlerde yaptırmış oldukları son anketin sonucu paylaşmış ve şu ifadeleri kullanmıştı:

“Ar-Ge Başkanlığımız düzenli olarak anket yaptırıyor. AK Parti’nin oy oranı hiç yüzde 42-44 bandının altına düşmedi. Cumhur İttifakı’nın oy oranı ve Cumhurbaşkanımızın oy oranı yüzde 52’nin altına hiç düşmedi.”

Özetleyelim:

Dikkat edilecek olursa gezer oy var. Bir yerde bu oylar için “kararsızlar” diyebiliriz. O halde partilerin gözü bu oylara çevrilecek.

İyi çalışan, kararsız oyları ikna eden oyunu artıracak. Ancak, bunun kolay olmadığının da altını çizelim.

Bunlar arasında son yapılan ankette işsiz ve zor geçinenlerin bu grup içinde yer aldığı açıklandı.

Eğer, seçime kadar iktidar işsizlik sorunu çözer, pahalılık ve enflasyonda başarı sağlayabilirse bu oyların önemli bölümünü alabilir.

Zaten yapılan anketlerde iktidarın bu oylardan önemli pay alması halinde Erdoğan’ın S oyla yeniden seçilebileceği görülüyor.

Bir başka konu da şu:

Yeni kurulan Deva ve Gelecek Partisi şu ana kadar beklenen oy potansiyeline kavuşmadı. Bu partilerin de oy oranında artışların olabileceği söyleniyor. Eğer her iki yeni parti iktidar karşıtı cephede güçlerin birleştirirse seçimin sonuçları da bu şekilde değişebilir.

Bu nedenle seçimi kimin kazanacağı şu anda belirsizliğini koruyor. Partilerin ve liderlerin performansı belirleyici olacak.

(Z) kuşağının da seçimlere damga vurabileceğini de gözlerden uzak tutmamak gerekiyor. 2 milyonun üzerine genç seçmen oy kullanacak.

Sorun şurada:

İşsizlik çok büyük boyutlarda. Pandemi nedeni ile işi bozulanlar ve işsiz kalanlar çoğunlukta. Haende yaşanmakta olan bu sorunlar çözülmüş değil. Kaldı ki bunlara yenileri de ekleniyor.

Emekli, dar gelirli sıkıntıda. Bunun yanında pahalılık ve getirdiği enflasyon da işin tartışılması gereken bir başka boyutu.

Nereden bakılacak olursa olsun seçim zor geçecek. Kazanmak da öyle kolay olmayacağa benziyor.

[email protected]

www.facebook.com/necdetbuluz

https://www.bursaarena.com.tr/basyazi-partilerin-isi-zor-makale,5008.html

Yorum Yazın
CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DİĞER YAZILARI tümü

Anket
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
yukarı çık