• DOLAR

    Alış:32.3627 Satış:32.3767
  • EURO

    Alış:34.9327 Satış:34.9743
  • ÇEYREK

    Alış:3764.7 Satış:3826.5

Çağın hastalığı stres..

ŞAYAN  ERCAN

ŞAYAN ERCAN

Çağın hastalığı stres..

  • 12 Ocak 2020, Pazar 10:01

İnsanların yıllardır ismine “sinir” dediği davranışa bir de “stres” kelimesi ekleneli yıllar oldu. Stres kelimesi yakın tarihte eklendi diye olsa gerek bir de "çağın hastalığı" denildi.

Sinirlendiğimiz bir olay karşısında çok da itiraz hakkı bulamadığımızda, zamanı, risk ve iş yoğunluğunu yönetemediğimizde, hatta hoşumuza gitmeyen herhangi bir şeyle karşılaştığımızda, vücut kimyamızdaki bir olumsuz değişme ve bunların biz de bıraktığı sıkıntıdır, stres.

Öfke kontrolü olmayan kişilerde, tezahürü farklı olabiliyor; psikolojik ya da fiziksel şiddete kadar da varabiliyor. Haksız dahi olsa ses tonunu yükselttiğinde, fikrini kabul ettirebileceğini zannedenler de var bu toplumda. Sanki bu şekilde haklı olduğunu kabul ettirecekler.

Günlük hayat koşuşturması, geçim derdi, sosyo-ekonomik ve manevi sorunlar, risk yönetimi, beklenmeyen olaylar v.s. karmaşasında strese girmemek mümkün olmuyor.Daha sabahtan başlıyor; trafikteki karmaşa, işe-okula zamanında yetişebilme stresi vs gibi.. Hayatın bir parçası haline gelmiş, onsuz yaşamanın pek de mümkün olmadığı bir durum. Hatta öyle bir illet ki, çocuk, yetişkin, yaşlı demiyor, bir anda herkesin sistemini ele geçirebiliyor.

Stresin kaynağı ve sonuçlarıyla ilgili olarak; "bireysel ve sosyal psikoloji" konularından veya vücut anatomisindeki "kan basıncı yükselmesi" ya da "adrenalin salgısı" gibi bilimsel yaklaşımlardan ziyade; şöyle aramızda bir "kısa sohbet faslı" gibi devam etmek istiyorum bu yazıma.. Stresten bahsedip de birbirimizi strese sokmanın da bir anlamı yok nasıl olsa.. Fakat hiç olmazsa stres karşısında "en basitinden neler yapabiliriz" ona bakalım. Uygulaması bazen zor olsa da, duygu-düşünce-davranış kontrollü ve sakin olmak; hoşgörülü ve sabırlı olmak stresi törpüleyebilir etkenlerdendir..

...

Yine birilerine sordum “Stres sizce nedir?..” diye..

Çağın hastalığı, fazla öfkenin yansıması, sinirlilik, asabiyet gibi ana temaya yakın hatta kavrayan cevaplar verdiler.

Hele yaşlı bir teyzenin verdiği cevap, inanın beni çok güldürdü.

- Teyzem stres nedir biliyor musun?

- Biliyorum tabi ki çocuğum, sinir, stres işte, ne olacak... Tabi ki biliyorum. Bence edepsizliğin adını sinir koymuşlar, stres de insanın sinirlenip için için kendisini kemirmesi çocuğum..

Şaşkınlığımı belli etmedim teyzeye.. Fakat aslında aradığım tek cümle o imiş meğer, duyunca anladım: "insanın sinirlenip için için kendisini kemirmesi.."

Canım tomtiş teyze..

Başka yolu olmadığına göre, başımıza geldiğinde stresle yaşamayı ve onu yönetmeyi başarabilmek en iyisi sanırım. Değilse, yaşlı teyzenin dediği gibi edepsizliğin adı sinir değilse de, "stresin bizi için için kemirmesi"ne izin vermeyelim.. Duygu, düşünce ve davranışlarımızda kontrollü bir şekilde ve mutlaka kendimizi yıpratmadan, daima sevgi ve saygıyı öne çıkartarak hayatın akışına uymayı bilelim.

Sinir ve stresten uzak, sakin ve huzurlu günler görmek umuduyla.

Sevgiyle, saygıyla kalın..

http://www.bursaarena.com.tr/cagin-hastaligi-stres-makale,4030.html

Yorum Yazın
CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Anket
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
yukarı çık