• DOLAR

    Alış:32.3328 Satış:32.3419
  • EURO

    Alış:35.0918 Satış:35.1388
  • ÇEYREK

    Alış:3737.9 Satış:3797.3
27 Ocak 2021, Çarşamba 11:50 | A+ | A-

BÜYÜKŞEHİR'DEN BAŞKENT'TE KADINLARA ÖZEL ÇALIŞMA RAPORU

Ankara Büyükşehir Belediyesi her platformda kadın dostu uygulamalarla toplumsal farkındalık çalışmalarına imza atıyor.

BÜYÜKŞEHİR'DEN BAŞKENT'TE KADINLARA ÖZEL ÇALIŞMA RAPORU

Ankara Büyükşehir Belediyesi her platformda kadın dostu uygulamalarla toplumsal farkındalık çalışmalarına imza atıyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi ile kadınların yanında olmayı sürdürüyor. “Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi Yıllık Raporu”nu yayınlayan Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, çarpıcı tespitlere yer verdi.

Başkent’te kadınların talep ve isteklerini dikkate alarak örnek projelerle yanında olmaya devam eden Ankara Büyükşehir Belediyesi, Başkent'i kadın dostu bir şehir yapmak için farkındalık çalışmalarına imza atmayı sürdürüyor.

Cinsiyet ayrımcılığına karşı projeler üreterek kadına karşı şiddetle mücadele konusunda toplumsal farkındalık yaratan çalışmalar yürüten Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, anket ve araştırma sonuçlarına bakarak yeni projeler de hazırlıyor. 2020 yılına ait “Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma Evi Yıllık Raporu”nu yayınlayan Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü, yapılan faaliyetler ile istatistiki verilere ilişkin tespitleri de paylaştı.

EVLİ KADIN BAŞVURUSU DAHA FAZLA

Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda sosyal ve ekonomik verilere de yer verilirken, Kadın Danışma Merkezlerine eğitim seviyesi azaldıkça başvuru yapan kadın sayısının arttığı, evli kadınların ise bu merkezlerden daha çok destek aldığı gözlemlendi.

Büyükşehir Belediyesi Kadın Danışma Merkezine başvuran evli kadın sayısı 109, bekar kadın sayısı 42 olurken, merkezlere işsiz kadınların destek için daha fazla başvurduğu ortaya çıktı.

Kadın Danışma Merkezine başvuran kadınlar pandemi nedeniyle çoğunlukla telefonla danışmayı tercih ederken, 2020 yılında 87 kadın yüz yüze görüşmeyi, 5 binden fazla kadın ise 7/24 açık olan “0549 248 64 86” numaralı ALO Şiddet Hattını arayarak telefonla danışmayı tercih etti.

2020 yılına ait genel raporda kadınların uğradıkları şiddet türleri ve oranları;

-Fiziksel şiddet yüzde 35,

-Psikolojik şiddet yüzde 42,

-Cinsel şiddet yüzde 5,

-Ekonomik şiddet yüzde 18,

-Siber şiddet ise yüzde 1 olarak açıklandı.

KADIN DANIŞMA MERKEZİ'NE YOĞUN İLGİ

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerine devam eden toplam 6 Kadın Danışma Birimlerinde sorumlu şeften sosyal hizmet uzmanına, sosyolog ve psikologdan eğitmene kadar alanında uzman kişiler hizmet veriyor.

Ulus Gençlik Parkı Danışma Merkezi’ne “0312 507 37 60” numaralı telefondan da ulaşabilen kadınların yoğun talepte bulunduğu merkezde; fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik şiddete uğrayan ya da uğrama riski altında bulunan kadınlara ücretsiz danışmanlık hizmetinin yanı sıra ücretsiz psikolojik danışmanlık ve hukuksal danışmanlık hizmeti de veriliyor.

BİRBİRİNDEN ANLAMLI ÇALIŞMALARA İMZA ATILDI

Ankara’yı kadınlar için güvenli bir kent hale getirmeyi amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, şiddetle mücadelede sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapmayı da sürdürüyor.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Ankara Barosu Başkanı Erdinç Sağkan arasında imzalanan protokol ile kadın ve çocuğa yönelik şiddetle mücadelede ihtiyaç sahiplerine gerekli desteğin sağlandığı ‘Gelincik Projesi’ kapsamında ortak çalışmalar yapılacak.

Kadınların maruz kaldığı her türlü şiddet ve tacize karşı “Mor Buton” uygulamasını başlatan Büyükşehir Belediyesi, kadınların yardım taleplerini cep telefonlarından tek tıkla iletebilmelerini sağlıyor. Mor Buton aracılığıyla ayrıca Büyükşehir Belediyesinden psikolojik destek, sosyal yardım ve barınma talebinde bulunabilen kadınlar, ihtiyaç duydukları talepleri fotoğraf ekleyerek de iletebiliyor.

EŞYA BANKASI, KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞTIRILMASI, BARINMA EVİ PROJESİ VE MOR HARİTAM

Eşya Bankası projesi ile bir yandan şiddet mağduru kadınların yeni bir yaşam kurmalarına destek veren Büyükşehir Belediyesi, 30 kişilik 1 Sığınma Evi hizmet verirken, kısa bir süre içinde Barınma Evi projesini de hayata geçirecek.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından ortak yürütülen "Mülteci Kız Çocuklarının Okullaştırılması" projesi 2021 yılı sonuna kadar devam edecek. Proje kapsamında şimdiye kadar 375 kız çocuğu okullaştırılmış 2021 yılı sonuna kadar ise bu rakamın 500 olması planlanıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi; Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), İsveç Büyükelçiliği ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) iş birliğiyle hayata geçirdiği “MOR Haritam” uygulaması ile de kadınlara ulaşmayı amaçlıyor. Yeni uygulama ilevatandaşlar bu sekme üzerinden yaşadıkları bölgedeki güvenli hissetmedikleri yerleri ve sorunları belediyeye bildirebiliyor.

Raporda yer alan tüm bilgilere, ankara.bel.tr/kadin-calismalari/yillik-raporadresi üzerinden ulaşılabilir.

Habere Ait Resimler

yukarı çık