• DOLAR

    Alış:32.3143 Satış:32.3216
  • EURO

    Alış:35.1031 Satış:35.124
  • ÇEYREK

    Alış:3718.1 Satış:3776.4
29 Nisan 2022, Cuma 13:27 | A+ | A-

PARAGÖZLERE 'SAYIŞTAY' HATIRLATMASI

Bursa'da Ak PartiliOsmangazi ve Yıldırım Belediyelerin, haber ve tanıtım faaliyetlerikapsamında yaptıkları harcamaların ve kurum kurum yapılan ödemelerin ortaya çıkması ortalığı karıştırdı.Rakamların ortayadökülmesinden sonra internet haber siteleri bulunan Cennet Cankılıç, Pınar Yeniyiğit ve Özlem Yağmur Buğday , birbiri ardına yazdıkları köşe yazılarıyla bu bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmasını CHP'nin ' basın düşmanlığı' yapması olarak nitelediler.Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Av. Sefa Yılmaz, eleştirenlere verdiği cevapta"Belediyelerin basın kuruluşlarını destekleme adı altında ilan vermesine değil, bu işlemin yasal sınırların dışında yapılmasına itiraz ettiğini”vurguladı.

PARAGÖZLERE 'SAYIŞTAY' HATIRLATMASI

CHP’Lİ YILMAZ’DANBASIN AÇIKLAMASI

Osmangazi Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Av. Sefa Yılmaz, Belediye Meclisi Denetleme Komisyonu raporları üzerinde sağlıksız bir ortamda ve manipülasyonla tartışma yürütüldüğünü belirterek,"Belediyelerin basın kuruluşlarını destekleme adı altında ilan vermesine değil, bu işlemin yasal sınırların dışında yapılmasına itiraz ettiğini”vurguladı.

Sayıştay denetimi gibi her belediyede meclis üyeleri arasından Denetleme Komisyonu kurularak yapılan işlemlerin denetlendiğini belirten Sefa Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:

"Osmangazi Belediyesi Denetleme Kurulu raporuna yazdığımız şerhte ifade ettiğimiz hususları meclis toplantısında da açıkladık. Basının desteklenmesine değil, haber+tanıtım faaliyetinin de hem şekil hem de içerik anlamında yasaların dışına çıkılarak yapılmasına itirazımız var."

CHP İl Başkanı İsmet Karaca ve kendisinin adı üzerinden CHP'ye manipülasyon yapılmaya çalışıldığını belirten Yılmaz, şöyle dedi:
"Bizim söylemek istediğimiz de işte budur. CHP'nin yaptığı etkinliklere, açıklamalara sayfalarında yer vermemeyi yani muhalefeti yok saymayı yayın politikası haline getirmiş kimi yayın organları, bu yetmiyormuş gibi kendilerini iktidar partisinin yerine koyup ve neredeyse iktidar adına CHP'ye eleştiri üzerine eleştiri üretiyorlar. Tek yanlı yayın yaptıkları için, çok doğal olarak belediyeden yapılan ödemelerin şeffafça ortaya konmasına da tepki gösteriyorlar. Belediye Meclisi üyesi olarak gerekenleri Belediye Meclisi toplantısında ifade ettim."

“HER ZAMAN, YEREL BASININ DESTEKLENMESİNDEN YANAYIZ”

Sefa Yılmaz’ın açıklaması şöyle:

1-)Yerel yönetimlerin görevi 5393 sayılı Kanun’da açıkça ifade edildiği gibi “Mahallin müşterek ihtiyaçlarını” karşılamaktır. Osmangazi Belediyesi’nin görevi de Osmangazi ilçe sınırları içerisinde Osmangazi halkının ihtiyaçlarını karşılamaktır. Muhalefet meclis üyeleri olarak bizim görevimiz de yapılan hizmet ve harcamaların hukuka uygunluğunu denetlemektir.

2-) Meclis üyesi seçildiğim günden bugüne denetim görevimi ve sorumluluğumu en iyi şekilde yapmak için uğraş veriyorum. 3 yıldır Osmangazi Belediyesi Denetim Komisyonunda görevalıyorum. Yaptığım tespitler ile Sayıştay’ın Osmangazi Belediyesi Denetim Raporları paralellik göstermekte, benim mevzuata aykırı bulduğum harcama kalemleri ile ilgili Sayıştay denetim raporlarında da aynı doğrultuda rapor verilmektedir.

3-)Gerek ben ve gerekse CHP’li meclis üyeleri her zaman yerel basının desteklenmesinden yanayız. 5393 sayılı yasanın 60/k maddesi belediyelerin harcama kalemleri içerisinde “tanıtım giderlerini” de saymıştır. Ancak uygulamada belediye başkanları bu harcama kalemini, belediyenin hizmetlerini tanıtmaktan ziyade kendi reklamlarını yapmak şeklinde kötüye kullanmaktadırlar. Belediyeler rutin hizmetleri dışında yaptıkları hizmet, açılış, yarışma, konser gibi etkinlikleri yerel basın aracılığıyla halka tanıtabilirler. Böylece bir taraftan yerel basına da destek olacaklardır.

“SAYIŞTAY O HARCAMALARI ZİMMET KABUL ETTİ”

4-)Yukarıda belirttiğim gibi Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar belediye hizmetlerinin tanıtımını adı altında 2019 yılında muhtelif TV programları ve gazete reklamları yoluyla seçim propaganda harcamalarının 1.971.000 TL’lik kısmını belediye bütçesinden karşılaması nedeniyle Sayıştay 2. Dairesinin 16.02.2021 tarih ve 35646 sayılı kararı ile 1.971.000 TL. zimmet çıkarıldı.

5-)Sayıştay’ın 2020 yılı denetiminde de, Osmangazi Belediyesi Basın yayın ve Halkla ilişkiler Müdürlüğünün yaptığı toplam 4.574.000 TL. harcamanın mevzuata aykırı olduğunu, yapılan harcamaların belediye hizmetlerinin tanıtımı olmayıp, belediye başkanının şahsi reklamına yönelik olduğu ve bu nedenle de kamu zararına sebep verildiği ifade edilmiştir.

6-)2021 yılında da görev aldığım denetim komisyonunundaki çalışmalarım sırasında 2019 ve 2020 yılında yapılan bu usulsüz harcamaların 2021 yılında da devam ettiğini gördüm. Bu usulsüz harcamaları raporuma ayrıntıları bir şekilde gerekçeleriyle yazdım.

7-)5393 sayılı yasanın 14 maddesi “Belediyenin görev sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar” denmektedir. Bu nedenle Osmangazi Belediyesi, bir başka ilçe sınırları içinde asfalt, kanalizasyon, kaldırım ve park yapamayacağı gibi bir başka ülkede iftar yemeği verip bunun bedelini belediye bütçesinden karşılayamaz. Ben de Selanik (Manastır) göçmeni bir aileden geliyorum. Ancak belediye başkanı Osmangazi halkının cebinden para harcayarak başka bir ülkede iftar veremez. Bu hizmeti ancak Osmangazi ilçe sınırları içinde verebilir.

8-)Bizim muhtarlarla da hiçbir Sorunumuz olamaz göreve geldiğimiz ilk günden beri Osmangazi ilçesinde çok sayıda muhtarı ziyaret ettik ve sorunlarını dinleyerek meclise taşıdık. Osmangazi belediyesi yalnız kendi ilçe sınırları içerisindeki mahalle muhtarlarını hizmet verebilir diğer illerden gelen muhtarların otel konaklama giderlerini karşılayamaz.

10-)Osmangazi Belediyesi ödemelerini yasal ve mevzuata uygun görüyorsa, yaptığı ödemeleri niye durdurdu? Yapılan doğru olsaydı ödemelere devam ederlerdi.

Habere Ait Resimler

yukarı çık