• DOLAR

    Alış:32.3568 Satış:32.3776
  • EURO

    Alış:34.9548 Satış:35.0442
  • ÇEYREK

    Alış:3763.5 Satış:3825.1

Bilimden uzaklaşan İslam dünyası..

ALİ BEKTAN

ALİ BEKTAN

Bilimden uzaklaşan İslam dünyası..

  • 31 Mart 2020, Salı 9:03

İslam Medeniyeti’nin kendini göstermeye başladığı 800’lü yılların başlarından itibaren bilime önem verilmiş ve bununla birlikte çok sayıda İslam Bilgini birçok keşife imza atmıştır. Tıp başta olmak üzere bilimin her dalına Astronomi'den Coğrafya'ya kadar, bugün kullanılan birçok keşife 9-10 ve 11’ci yüzyıllarda bulunmuş ve kitaplara geçmiştir. Haçlı Seferleri sırasında bu kitaplar Avrupalıların ellerine geçti. Rönesans ile başlayan süreçte Avrupalı Bilim İnsanları bunları kitaplardan alıp "başarıyla keşfedip biz yaptık" dediler ve bilim dünyasına hakim oldular.

Bugün Biyolojik Silah Corona Virüsü karşısında neye ihtiyacımız oldu. İlaç ve Gıda’ya.. İslam Bilginleri Allah'ın Kur-an'daki emirlerine uyarak Bilim’e yönelirken, yalan söyleyen hacı hoca takımı zikir çekerek virüsden kurtulacağınızı söylemeye devam ediyorlar. 1200 yıl önceki bilginlerden bile daha da geri olan bu adamlar kafalarına göre uydurdukları din’le yola devam ediyorlar. Hastalanınca da her zaman kötüledikleri Tıp’a koşuyorlarsa, bunlarda akıl ve mantık yoktur. İsteyen İnternette örneklerine bakabilirler.

Allah kimi peygamberlere kitap, kimi peygamberlere de suhuf (küçük kitapçık) göndererek, bunları insanlara tebliğ etmelerini istemiştir. Bu kitaplarda insanların dünyada rahat ve huzur içinde yaşamaları için çeşitli ilimleri içeren bilgiler vardı. İşte bu bilgilerden biri de sağlık bilgileri yani tıptır. Çünkü Allah insanın dünyadaki bedenini, hastalanıp ölecek şekilde yaratmıştır.

İlk insan ve ilk peygamber olan HZ Adem’e, Allah tarafından gönderilen on Suhuf içinde tıp ve ilâçlar hakkında bilgi de vardı. İnsanların sağlıklarına ehemmiyet vermelerini Hz. Adem’den son hak din olan İslamiyet’e kadar bütün insanlara Allah emretmiştir. Meselâ İdris Peygambere gönderilen otuz kitapçık içinde tıp ve ilaç bilgileri bulunuyordu.

Tıp konusunda çalışmalar yapan İslam Bilginlerinin bir kısmı da neler yapmış okuyunca anlayacaksınız.

İbni Sina (980–1037) (Tıp)

Doktorların sultanı. Hastalık yayan küçük organizmalar, cıva ile tedavi, Pasteur’e ışık tutması, ilaç bilim ustası, dış belirtilere dayanarak teşhis koyma. Jeoloji biliminin babası

Akşemseddin (1389–1459)

Pasteur’dan 400 yıl önce, mikrobu bulan ilk kişi: Hastalıkların insanlarda teker teker ortaya çıktığını sanmak hatadır. Hastalık, insandan insana bulaşmak suretiyle geçer. Bu bulaşma, gözle görülmeyecek kadar küçük, fakat canlı tohumlar vasıtasıylaolur.

Abbas Vesim Efendi (1689–1761) (Hekim, Hattat, Astronomi)

Robert Koch’dan 150 sene önce verem mikrobunu ilk keşfeden

Ali Bin Abbas (932–994) (Tıp)

İlk kanser ameliyatını yapan kişi

Altuncuzade (Hekim)

İdrar iltihabı tedavisini geliştirmiş.

Ammar Bin Ali (950–1010) (Hekim — Göz Doktoru)

İlk katarak ameliyatını yapmış, Göz ile ilgili Anatomik bilgiler ve tedaviler yaptı. Eser: Kitabü’l Müntehap Mısır Milli Kütüphanesi İlaç yapımı

Ebubekir Er Razi (865–932) (Tıp)

Cerrahide dikiş malzemesi olarak hayvan barsağı kullanan ilk kişi İlk göz ameliyatı, alkolün tıptaki kullanımı, Antisepti’nin buluşu.

İbni Cessar (? — 1009) (Doktor)

Cüzzam hastasını teşhis ederek tedavisini bulmuştur

İbni Hatip (1313–1374) (Tıp)

Veba hastalığı ve bulaşıcılığı hakkında eser veren ilk kişi. 1894’de bu mikrop keşfedilmeden 5 asır önce.

Şerafeddin Ali Bin İsa (XI. Yüzyıl) (Tıp)

İlk defa göz hastalıkları konusunda eser veren kişi Zehravi (936–1013) (Tıp) Bin sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan, Böbrek taşı tedavisini ve ameliyatını yapan kişi.

936-1013 yılları arasında Endülüs’te yaşayan Ez-Zehrâvî (Ebü’l-Kâsım Halaf ibni Abbas) o kadar meşhur olmuştu ki Avrupa dillerinde bir düzineden fazla ismi vardır. “Cerrahinin babası” budur. Cerrahi sanatını çok iyi kavramış ve onun çeşitli dallarını büyük bir başarıyla tatbik etmiştir. Pek çok cerrahi âlet keşfetmiş ve nasıl kullanıldıklarını en ince noktalarına kadar açıklamıştır. Cerrahi, dahiliye, göz hastalıkları, ortopedi, beslenme, eczacılık (Farmakoloji), kısaca tıbbın bütün dallarını ihtiva eden otuz ciltlik bir tıp ansiklopedisi yazmıştır.

http://www.bursaarena.com.tr/bilimden-uzaklasan-islam-dunyasi-makale,4325.html

Yorum Yazın
CAPTCHA security code

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

DİĞER YAZILARI tümü

Anket
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
yukarı çık