• DOLAR

    Alış:32.3294 Satış:32.3327
  • EURO

    Alış:35.0356 Satış:35.0641
  • ÇEYREK

    Alış:3701.9 Satış:3759.9
31 Ağustos 2020, Pazartesi 12:45 | A+ | A-

Küçük Menderes Havzası’nın katı atıkları elektriğe dönüşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile bölgenin hem katı atık sorununu çözecek hem de bu atıklardan elektrik ve gübre üretecek.

Küçük Menderes Havzası’nın katı atıkları elektriğe dönüşecek

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi ile bölgenin hem katı atık sorununu çözecek hem de bu atıklardan elektrik ve gübre üretecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin pandemi sürecine rağmen çalışmalarını kesintisiz sürdürdüğü tesisi ekim ayı sonunda hizmete girecek.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’ye örnek çevre projelerini peş peşe hayata geçiriyor. Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Katı Atık Depolama Tesisi’nin alanını kent ormanına dönüştüren ve depolanan atıklardan elektrik enerjisi üreten Büyükşehir Belediyesi, kentin güneyindeki ilçelerin katı atık sorununu çözmek ve katı atıkları ekonomik değere dönüştürmek için gün sayıyor. Bölgedeki katı atıklardan elektrik ve gübre üretecek Ödemiş (Güney- 1) Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi’nin yapımı hızla sürüyor. Tesisin ilk kademesi ekim ayı sonunda hizmete girecek ve tesiste ayrıştırılan katı atıklardan saatte 3.2 MW elektrik üretilmeye başlanacak.

Havaya, suya, toprağa saygı
Ödemiş’te 2. Şeytanlı Karaağaç mevkiinde 50 bin 247 metrekarelik alanda kurulan tesis günlük bin 600 ton atık işleme kapasitesine sahip olacak. Tamamen kapalı olarak kurulan tesiste mekanik ayırma, biyometanizasyon üniteleri, kompost üretim, elektrik enerjisi üretim üniteleri bulunuyor. Tesise gelen atıklar ayrıştırılacak, ambalaj atıkları geri dönüşüm sanayinde hammadde olarak kullanılacak, organik atıklardan enerji ve gübre üretilecek. Yıllık 60 bin hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek miktarda elektrik enerjisi üretecek tesis 2021 yılı sonunda tam kapasite hizmet vermeye başlayacak.

İkinci tesis olacak
Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi, Çiğli’deki Harmandalı Düzenli Depolama Alanı’nda kurulan 20 megavat kurulu güce sahip enerji üretim tesisinden sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir Entegre Katı Atık Yönetim Planı doğrultusunda hayata geçirdiği ikinci tesis olacak.

Habere Ait Resimler

yukarı çık