• DOLAR

    Alış:32.3061 Satış:32.6992
  • EURO

    Alış:34.9907 Satış:35.0395
  • ÇEYREK

    Alış:3755.7 Satış:3862.8
19 Aralık 2020, Cumartesi 11:15 | A+ | A-

HES Kodu – İzmirim Kart eşleştirmesinde son tarih 11 Ocak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında çıkardığı genelge ve İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince başlatılan HES Kodu-İzmirim Kart eşleştirme işleminin süresini 11 Ocak’a kadar uzattı.

HES Kodu – İzmirim Kart eşleştirmesinde son tarih 11 Ocak

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında çıkardığı genelge ve İzmir Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince başlatılan HES Kodu-İzmirim Kart eşleştirme işleminin süresini 11 Ocak’a kadar uzattı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de valiliğin resmi internet sitesinden belirlenen tarihe kadar HES Kodu tanımlaması yapılmayan kartların toplu ulaşıma kapatılabileceği uyarısını yaptı.

İçişleri Bakanlığı’nın pandemiyle mücadele kapsamında çıkardığı genelge uyarınca, şehir içi toplu ulaşımda kullanılan elektronik kartlara kişisel HES kodlarının tanımlanması işlemleri sürüyor. İzmir’de HES kodları ile hamiline İzmirim Kartlarını eşleştirme işlemi 30 Ekim’de başladı. İlk etapta 15 Kasım’a kadar tanınan süre, önce 30 Kasım’a, ardından da 20 Aralık’a uzatıldı.

Son tarih 11 Ocak 2021
Aradan geçen yaklaşık 1.5 aylık sürede, yapılan tüm duyurulara rağmen, aktif kullanılan hamiline İzmirim Kartların yalnızca yüzde 24’üne HES Kodu tanımlaması yapıldı. Sürenin son kez uzatılmasına karar verildi ve son tarih olarak “11 Ocak” belirlendi.

Vali Köşger’den net mesaj
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger valiliğin resmi internet sitesinden yaptığı duyuruda, İzmirim Kart-HES Kodu eşleştirmesinin, Koronavirüs’ün toplu ulaşım kaynaklı yayılımını engellemek açısından önemli olduğunu vurguladı ve şunları kaydetti: “İzmir’de eşleştirme işlemin yürütücülüğünü, Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı ESHOT Genel Müdürlüğü yapıyor. Halen aktif olarak kullanılan hamiline (fotoğrafsız) İzmirim Kartların, ancak dörte birine kişisel HES Kodu tanımlamasının yapıldığı bildirilmiştir. Tanımlamaları yapılmayan kartlar, İl Hıfzıssıhha Kurulu kararlarıyla toplu ulaşıma 11 Ocak 2021 tarihinde kapatılacaktır. Kıymetli İzmirli hemşerilerime, mağduriyet yaşamamaları için bu tarihe kadar HES kodlarını, kullandıkları İzmirim Kartlara bir an önce tanımlamaları çağrısında bulunuyorum.”

Nasıl yapılacak?
ESHOT Genel Müdürlüğü, vatandaşların, HES kodlarını ve TC kimlik numaralarını, kullandıkları İzmirim Kart ile eşleştirebilmesi için özel bir internet sitesi oluşturdu. “hes.eshot.gov.tr” adresli sitede, yalnızca bir İzmirim Kart için eşleştirme yapılabiliyor. Kişiselleştirilmiş (fotoğraflı) ya da hamiline tüm İzmirim Kartların, kişisel HES kodları ile eşleştirilmesi gerekiyor. Kullanımı oldukça kolay tasarlanan sitede, vatandaşlar, istenen bilgileri tek adımda girip, kaydını yaptırabiliyor. Vatandaşlar ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, metro istasyonlarında, vapur iskelelerinde, çeşitli hizmet binalarında ve sosyal tesislerde bulunan dijital bilgilendirme kiosklarında da eşleştirme işlemini gerçekleştirebiliyor.

Yardım masaları da oluşturuldu
Öte yandan, internet imkânı olmayan ya da işlemi dijital mecralarda yapamayan vatandaşlar için Bornova, Halkapınar, Çankaya, Konak, Üçyol, Göztepe ve Fahrettin Altay metro istasyonlarında; Havalimanı, ESBAŞ, Şirinyer, Hilal, Halkapınar, Alsancak, Salhane, Karşıyaka, Demirköprü ve Çiğli İZBAN istasyonlarında; Karşıyaka, Konak ve Bostanlı vapur iskelelerinde; Konak Bahri Baba Aktarma Merkezinde yardım masaları oluşturuldu. Buralarda görev yapan bilgisayarlı personel, vatandaşlara yüz yüze hizmet veriyor ve HES kodlarını İzmirim Kartları ile eşleştiriyor.

65 yaş üstü ve engellilere “son tarih” yok
Toplu ulaşımdan ücretsiz yararlanan 65 yaş üstü vatandaşlar ile yüzde 40 ve üzeri engelli raporu olanların da pandemiyle mücadele kararları kapsamında fotoğraflı İzmirim Kart çıkarması ve HES kodlarını eşleştirmesi gerekiyor. Ancak 11 Ocak 2021, 65 yaş üstü ile engelli vatandaşlar için ‘son tarih’ değil. Çünkü 65 yaş üstü vatandaşların toplu ulaşım araçlarından yararlanması, İçişleri Bakanlığı genelgesiyle yasaklanmış durumda. Engelli vatandaşlar ise raporlarını ibraz etmek zorunda oldukları için kart ünitelerine şahsen başvuru yapmak zorunda. Ağır zihinsel ve fiziksel engellilerin ve 18 yaşından küçük engelli vatandaşların başvuru işlemlerini, anne/babaları ya da vasileri yapabiliyor. Kart üniteleri, başvuru sahiplerine fotoğraflı İzmirim Kartlarını birkaç dakika içinde hazırlayıp veriyor. 65 yaş üstü vatandaşlar ise kart başvurularını hem www.izmirimkart.com.tr adresinden hem de şahsen yapabiliyor. Ardından fotoğraflı İzmirim Kartlarını; Konak, Bostanlı İskele, Fahrettin Altay ve Bornova Metro’daki kart merkezlerinden alabiliyor. 65 yaş üstü ile engelli vatandaşlara, İzmirim Kartları ücretsiz veriliyor.

Biniş bilgileri bakanlığa
İzmir Büyükşehir Belediyesi, pandemiyle mücadele çalışmaları kapsamında 30 Ekim’den bu yana İzmirim Kart biniş bilgilerini her gün T.C. Sağlık Bakanlığı ile paylaşıyor. Aktif kullanılan İzmirim Kartların, HES kodlarıyla eşleştirilmesi sonrasında kentte toplu ulaşım araçlarına yapılan tüm binişler elektronik takip altına alınmış olacak. Böylece hasta ya da temaslı kişilerin, toplu ulaşım araçlarını kullanmasının önüne geçilecek. Bakanlık, karantinada olması gerekirken, toplu ulaşımı kullanan hastaların ya da temaslı kişilerin tespitini yaparak cezai işlem başlatacak.

Habere Ait Resimler

yukarı çık