• DOLAR

    Alış:32.3722 Satış:32.3898
  • EURO

    Alış:34.9753 Satış:35.0768
  • ÇEYREK

    Alış:3765.8 Satış:3828.1
09 Eylül 2020, Çarşamba 11:18 | A+ | A-

CHP Balkan masası İzmir’de toplandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in daveti üzerine Balkan Masası, İzmir'de toplandı.

CHP Balkan masası İzmir’de toplandı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in daveti üzerine Balkan Masası, İzmir'de toplandı. Balkan Türklerinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda konuşan CHP'nin Balkan Masası’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, “Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından Balkanlar’da yaşayan ve Balkanlar’dan ana vatana dönen Türklerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla kurulan Balkan Masası İzmir’de toplandı.İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa CHP'nin Balkan Masalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP İzmir milletvekillerinden Kani Beko, Kamil Okyay Sındır, Sevda Erdan Kılıç, CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, CHP Parti Meclisi Üyesi Rıfat Nalbantoğlu ve Devrim Barış Çelik, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı Şemside Yener, Balkan ve Makedonya göçmen dernekleri temsilcileri katıldı.
“Cumhuriyetin harcında bizler varız”
Programda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, kendisinin de Balkanlar’dan göç eden bir ailenin çocuğu olduğunu belirterek, “Cumhuriyetin harcında bizler varız. Cumhuriyetin harcında Balkanlardan gelen Türkler var” dedi. Öztrak, konuşmasının devamında, “Bu topraklar üzerinde yaşayan yurttaşlarımızın üçte birinden fazlası Balkanlar'dan göç etti. Ayrıca Balkanlar'da yaşayan Türk-Müslüman ve akraba toplulukların sayısı resmi rakamlara göre 8 milyon civarındadır” dedi.
“Soydaşlarımızın güveni iyice azaldı”
Balkanlar ve Türkiye'nin ayrı coğrafyalar olarak düşünülemeyeceğini kaydeden Faik Öztrak, “Son 200 yıldır süregelen göçler nedeniyle birbirinden ayrılanların komşuluk bağları hala güçlüdür. Devlet Balkanlar’ı, akraba topluluklarını çeşitli kurumlar aracılığıyla hizmet götürmekte. Bu yapıların sağlıklı ve eşgüdüm içerisinde çalışmaları ülkemiz açısından faydalı. Ancak çalışmalar cemaat yapılanması üzerinden veya ideolojik yaklaşımlarla yürütüldüğünde sahada ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Kısa vadeli çalışmalar, kurumlar arasında eşgüdüm eksikliği, ahbap çavuş ilişkileriyle yapılan atamalar Balkan topluluklarının Türkiye ilişkilerinin giderek zayıflamasına neden oldu. Yapılan hatalar nedeniyle soydaşlarımızın güveni de iyice azaldı. Dahası bu ilişkilerde süreklilik sağlanamadı” diye konuştu.
“Daha önce de birileri format atmak istedi”
Balkanlar'da yaşanan bir çok soruna rağmen bölge halkının değerlerine sahip çıktığını ifade eden Öztrak, şunları söyledi: “Balkanlar'ın Türk ve Müslüman halkı bugün de bazı siyasi partiler tarafından formatlanmak istenmekte. Oysa Balkan Türkleri, Anadolu'ya ve Trakya topraklarını ilk ve son anavatan olarak gören en büyük hemşehrileri Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e büyük saygı, sevgi besler. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu cumhuriyet değerine de sonuna kadar bağlılık gösterir.”
“Balkan göçmenlerinin onurlu geçmişi, aydınlık bir geleceği var”
CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da programda yaptığı konuşmada, bazı çevrelerin Balkan göçmenlerine “Köksüz” diye hakaret ettiğini söyleyerek “Ben Balkanlı bir ailenin çocuğuyum. Balkanlar'da doğdum. Sizleri iyi tanıyorum. Sizlerin yüreğinde insan sevgisi var. Sizlerin yüreğinde memleket sevgisi, Cumhuriyet, Mustafa Kemal sevgisi var. Cumhuriyet'i kuran ve kurtaranlar arasında başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve o Balkanlar'da doğan silah arkadaşları vardı. Eğer siz bizim köklerimizi merak ediyorsanız, İstiklal Marşımızı yazan Mehmet Akif Ersoy'da bizi görebilirsiniz. Nazım Hikmet'in dizelerinde bizi görebilirsiniz. Biz Yahya Kemal Beyatlı'nın şiirleriyle büyüdük. Biz Necati Cumali'nin çocuklarıyız. Asıl köksüz sizlersiniz. Balkan göçmenlerinin onurlu geçmişi, aydınlık bir geleceği var.”
“Tarihimizi dostluk ve kardeşlikle yoğurmalıyız”
CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ise Karadağ'da önceki gün ırkçı saldırıların yaşandığını anımsatarak, “Geçen gün yenide ırkçı bir saldırı ile karşı karşıya kaldık. Karadağ'da Sırp ırkçı saldırganlığına şahit olduk. Balkanların her noktasında tarihimizde olduğu gibi yine kendini gösterdi. Yarın yine gösterecek. Bizler o coğrafyada, o coğrafyayla olan bağlarımıza, ilgimize dünden daha fazla karşılık vermezsek, bu saldırıları çok daha yoğun şekilde göreceğiz. Acı, kan ve gözyaşıyla bezenmiş tarihimizi bundan sonra barış, dostluk, kardeşlikle yoğurmalıyız” diye konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de yaptığı kısa konuşmada, Balkanlar’dan göç edip anayurda dönenlerin ülkemizin en büyük zenginliklerinden biri olduğunu hatırlatarak böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Konukların taleplerini ve görüşlerini paylaştığı program, hatıra fotoğrafı çekilmesiyle son buldu.

Habere Ait Resimler

yukarı çık