• DOLAR

    Alış:33.9728 Satış:34.0089
  • EURO

    Alış:37.539 Satış:37.588
  • ÇEYREK

    Alış:4455.1 Satış:4529.4
14 Mart 2021, Pazar 11:15 | A+ | A-

ATAKÖY İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ'NİN KAPATILMASI TEKNİK AÇIDAN OLANAKSIZ

İSKİ yetkilileri tarafından yapılan açıklamada tesisin çıkış suyu parametrelerinin normal değerlerde olduğu ifade edildi.

ATAKÖY İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİ'NİN KAPATILMASI TEKNİK AÇIDAN OLANAKSIZ

Bazı yayın organlarında yer alan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin çalıştırılmadığı ve atıksuyun doğrudan Ayamama Deresi’ne verilerek denizin kirletildiğine dair iddialar, doğru çıkmadı. İSKİ yetkilileri tarafından yapılan açıklamada tesisin çıkış suyu parametrelerinin normal değerlerde olduğu ifade edildi. Yapılan ölçümlerde giriş atıksuyunda 1,85 mg/l olan çözülmüş oksijenin, dereye deşarj edilen akış suyunda 8,66 mg/l seviyesinde olduğu görüldü. Bu değer, temiz su kaynaklarındakine eşit. Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi, sadece İSKİ değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da çevrimiçi 365 gün 24 saat sıkı bir şekilde denetleniyor. Ayrıca, çalıştırılmadığı durumda arıtmayı sağlayan bakteriler zarar göreceği için tesisi kapatmanın olanaksız olduğu da vurgulandı.

Sosyal medyada ve bazı yayın organlarında İSKİ’nin Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’ni çalıştırmadığı için Marmara Denizi’nin kirlendiğini iddia eden haberler, asılsız çıktı. Sadece İSKİ değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da çevrimiçi olarak sıkı bir denetimden geçirilen tesis hakkında ortaya atılan iddialar kamuoyunda şaşkınlık yaratmıştı. Bilindiği gibi ileri biyolojik arıtma tesislerinde suyun temizlenmesini bakteriler sağlıyor. Bu tür tesislerin çalıştırılmasının durdurulması halinde ise bakteriler zarar görüyor. Tesisin normal işletme koşullarına dönmesi günler alıyor.

YAĞIŞLI ZAMANLARDA ÇÖKELTİ OLUŞUYOR

Konu ile ilgili olarak İSKİ şu açıklamayı yaptı:

“Ayamama deresi; İstanbul'un diğer dereleri gibi yağış olmadığı zamanlarda kuru bir deredir. Toplama havzası çok geniş olup, TEM yolunun kuzeyinden başlayıp uzun bir yol kat ettikten sonra Ataköy sahilinde denizle buluşmaktadır. Yağış miktarının yüksek olduğu zamanlarda derede oluşan yağmur suyu ile birlikte mil, ağaç parçaları gibi malzemeleri deniz kıyısına taşımaktadır. Denize yakın kısımlarda dere ıslahı ile birlikte dere yatağının genişletilmiş olması sebebiyle yağmur suyu ile taşınan malzemeler hızın düşmesinin de etkisiyle çökelmektedir. Bu çökeltiler de ilgili birimlerimizce düzenli olarak temizlenmektedir. Bu çökeltilere bakarak Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nin çalıştırılmadığı iddia edilemez. Türkiye'nin en büyük ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olan Ataköy İleri Biyolojik Arıtma Tesisi’nin çıkış suyu, Ayamama deresine deşarj edilmektedir. Ataköy arıtma tesisi günlük 600 bin metreküp atıksuyu deşarj standartlarına uygun şekilde arıtarak, Ayamama deresine vermektedir. Bu işlem günün 24 saati, yılın 365 günü kesintisiz devam etmektedir. Bu kadar büyük bir debinin arıtılmadan dereye verilmesi düşünülemeyeceği gibi, kamuoyundan, denetleme birimlerinden saklanması da mümkün değildir.”

TESİSİN KAPATILMASI TEKNİK OLARAK OLANAKSIZ

“Kaldı ki, bu tesisimiz biyolojik arıtma tesisi olup dönem dönem kapatılması, teknik olarak da mümkün değildir. Arıtmayı gerçekleştiren bakterilerin ölmesi veya zarar görmesi halinde günlerce normal işletme koşullarına getirilemez. Tesisin enerji kesintilerinden etkilenmemesi için doğalgazdan elektrik üreten sistemler (her biri 4,6 megavat gücünde 2 doğalgaz ile çalışan türbin) de mevcut olup, enerji kesintisine bile müsaade edilmeyip, durmadan çalışmaktadır. Anlık olarak enerji kesintisine dile müsaade edilmemektedir. Ayrıca Türkiye'nin en büyük atıksu yatırımlarından biri olan, ikinci kademesini yakın zamanda devreye aldığımız, dünyada sayılı olan bu tesisimizi çalıştırmayarak neyin amaçladığımızın izahı mümkün değildir.”

TESİSİN HER SAATİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI TARAFINDAN İZLENİYOR

“Bu kapasitedeki tesisler sadece İSKİ tarafından kontrol edilmemekte, SAİS (Sürekli Atıksu İzleme Sistemi) kabinleri ile çıkış suyumuz çevrimiçi olarak 24 saat 365 gün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da izlenmektedir. Yapılan ölçümlerde giriş atıksuyunda 1,85 mg/l olan çözülmüş oksijen, dereye deşarj edilen akış suyunda ise 8,66 mg/l seviyesindedir. Bu değerler temiz su kaynaklarındaki değere eşittir. Bu ve diğer tesislerimiz talep olması halinde, tüm vatandaşlarımızın ziyaretine açıktır.”

Habere Ait Resimler

yukarı çık