• DOLAR

    Alış:32.3364 Satış:32.3398
  • EURO

    Alış:35.1428 Satış:35.1535
  • ÇEYREK

    Alış:3630.3 Satış:3687.3
14 Temmuz 2020, Salı 4:07 | A+ | A-

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ DEVAM TOPLANTISI YAPILDI

Toplantıda, tüm ekonomik zorluklara rağmen yatırım bütçesinin 795 milyon 285 bin 876 TL olarak gerçekleştiği ve gidere oranının yüzde 39 olduğunu vurgulandı.

BÜYÜKŞEHİR MECLİSİ DEVAM TOPLANTISI YAPILDI

2019 Mali Yılı Kesin Hesap Bütçesi kabul edildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisi devam toplantısı yapıldı. Toplantıda, 3 milyar 410 milyon olarak tahmin edilen Büyükşehir Belediyesi 2019 yılı mali bütçesinin 2 milyar 32 milyon 990 bin TL olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. Toplantıda, tüm ekonomik zorluklara rağmen yatırım bütçesinin 795 milyon 285 bin 876 TL olarak gerçekleştiği ve gidere oranının yüzde 39 olduğunu vurgulandı.
Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisi devam toplantısında Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesap Bütçesi kabul edildi. Bütçe ile ilgili meclise bilgi veren Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Meclis Üyesi Oktay Başaran, dünyayı etkisi altına alan pandemi ile birlikte ekonomik bir deprem yaşandığına dikkat çekerek, “Yaşanan bu olağanüstü krize rağmen Antalya Büyükşehir Belediyesi kendi emekçisine günü gününe sorumluluğunu yerine getirmiş, sosyal yardım paketleri ile turizm emekçisinin ve hizmet sektöründe çalışanlarımızın yanında olmuştur” dedi.
2019’DA FAİZE 190 MİLYON TL
2019 yılı kesin hesabı incelendiğinde gider bütçesinin 3 milyar 410 milyon olarak tahmin edildiğini, 2 milyar 32 milyon 990 bin TL olarak gerçekleştiğini söyleyen Başaran, “Personel giderlerinin gelir bütçesine oranı yüzde 26, mal ve hizmet alımlarının gerçekleştirilmiş gidere oranı yüzde 21, faiz giderleri ise yüzde 9’dur. Faiz giderleri tüm belediyelerde en dikkat edilecek husustur. Yabancı kur cinsinden çekilen Hafif Raylı Sistem 1-2 ve 3 projelerinin ana para ödemelerinin başladığı ve 2021 yılından itibaren en ağır ana para ödemelerinin başlayacağı göz önüne alındığında Büyükşehir Belediyemiz 2019 yılında faiz gideri olarak 190 milyon 722 bin 710 TL ödeme yapmıştır ve bütçede oranı yüzde 9’dur” dedi.
YATIRIMA YÜZDE 39 PAY
Başaran bütün ekonomik zorluklara rağmen yatırım bütçesinin 795 milyon 285 bin 876 TL olduğunu ve gidere oranının yüzde 39 olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi, “Bu yatırımları yaparken bütçeye gelir gider dengesi sağlamak için 522 milyon borçlanma ön görülmüştür. İç borçlanma 191 milyon, dış borçlanma olarak da hafif raylı sistem 3 için 31.5 milyon Avro kredi kullanılmıştır. Toplam 392 milyon borçlanma gerçekleşmiştir.”BÜYÜKŞEHİR ZORU BAŞARDI
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin gelir bütçesi hakkında da bilgi veren Başaran, 2 milyar 887 milyon olarak tahmin edilen gelir bütçesinin 1 milyar 730 milyon olarak gerçekleştirildiğini açıkladı.Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ana gelir kalemlerinin İller Bankası ve Maliye Bakanlığı paylarından oluştuğunu vurgulayan Başaran, bu oranın 1 milyar 281 milyon ile gelir bütçesinin yüzde 74’ü olduğunu belirtti. Gelir bütçesini oluşturan en önemli kalemin ise kira gelirleri olduğunu dile getiren Başaran bunun gelir bütçesine oranının sadece yüzde 6 olduğunu vurgulayarak, “Büyükşehir Belediye Başkanımızı ayrıca tebrik ederim. Diğer belediyelere mukayese edildiğinde öz gelirimizin çok düşük olduğunu ve zoru başardığını belirtmek isterim” diye konuştu. Grup görüşlerinin alınmasının ardından Antalya Büyükşehir Belediyesi 2019 Mali Yılı Kesin Hesabı kabul edildi.
NET VE KESİN İFADELER KULLANILDI
Mecliste Konyaaltı Sahil Alan Yönetimi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikle ilgili değişikliğin görüşüldüğü madde ile ilgili Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer meclise bilgi verdi.Tuncer, eski yönetmeliğin yönetmelik formatında olmayıp daha çok proje tanıtımı şeklinde olduğunu belirterek, “Yeni yapılan yönetmelikte hikaye anlatımları gerekçeyle ilgili kısımlar çıkarıldı, defalarca tekrar edilen hususlar birleştirilerek tekrarların yapılması önlendi. Yönetmelik yazım tekniği açısından formatına düzenleyici işlem formatı uygun hale getirildi. Daha net ve kesin ifadeler kullanılarak 17 sayfalık bir metin hale getirildi” dedi.
TEDBİR VE CEZAİ HÜKÜMLER BELİRLENDİ
Denetimlerde yaşanan birçok sorunun eski yönetmelikte yer almadığına da dikkat çeken Tuncer, şu bilgileri verdi: “Alanda kullanımla karşılaşılan fiili durumlara karşı uygulanacak tedbirler ve cezai hükümler konusunda net açık ifadeler olmadığından boşluklar bulunmaktaydı. Cezai hükümler Kıyı Kanunu, İmar Kanunu ve Kabahatler Kanunu’na dayandırılarak daha net ve uygulanabilir bir ifadeyle yönetmelik düzenlendi. Alan yönetimini güçlendirmek ve Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığında deniz yönetimini daha etkin hale getirmek amacıyla iki müdürlük oluşturduk.”
İHTİYACA CEVAP VEREN BİR YÖNETMELİK
8 Daire Başkanından oluşan Alan Yönetim Başkanlığı oluşturulduğu bilgisini de veren Tuncer, şunları aktardı: “Yönetmelik değişikliği ile Alan Yönetimi Denetleme Kurulu resmi ve sivil toplum örgütü kurum ve kuruluş sayısı artırılarak, 32 üyeye çıkarıldı. Çok daha çoğulcu bir yapıya büründürüldü ve senede en az 2 defa toplanması sağlanacak şekilde düzenleme getirildi.” Tuncer, kurula ilçe belediye başkanları ve oda başkanlarının da katılımının sağlandığına dikkat çekerek denetlemelerin ne şekilde yapılacağının da belirlendiğini ifade etti. Tuncer, bu sayede 24 saat yaşayan bir yer olan Konyaaltı Sahili’nde daha etkin, daha çabuk ve daha caydırıcı müeyyideler getirilerek alanın kontrol altına alındığını anlattı. Tuncer kesin ve net hükümlerle şikayetlerin en aza indirgendiğini de sözlerine ekleyerek “İhtiyaca cevap veren bir yönetmelik oldu” dedi.
ULAŞIM A.Ş.’YE GELİR DESTEĞİ ÖDEMESİ
Mecliste ayrıca pandemi nedeniyle yolcu sayılarındaki düşüşe paralel olarak hafif raylı sistem, nostalji tramvayı ve Antobüs’lerde gelir kaybı yaşayan Antalya Ulaşım A.Ş.’ye şirket faaliyetlerinin sürdürülebilir kılınması adına 11 milyon 571 bin 841 TL gelir desteği ödemesi yapılması oy birliğiyle kabul edildi.
BİRLİK ÜYELİKLERİ
Meclis toplantısında Antalya Büyükşehir Belediyesi Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliğine üye olunması ile ilgili madde de kabul edildi. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi Piyano Festivali’nin Avrupa Festivaller Birliği’ne üyeliği ile Altın Portakal Film Festivali’nin Uluslararası Sinema Üreticileri Federasyonu’na üyeliği de oy birliği ile kabul edildi.
ASAT GENEL KURULU DA YAPILDI
Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantısının ardından ASAT Genel Kurulu da yapıldı. Toplantıda, ASAT’ın 2019 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesabı kabul edildi. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Oktay Başaran, ASAT’ın 1 milyar 310 milyon olarak ön görülen 2019 tahmini bütçesinin 1 milyar 130 milyon lira olarak gerçekleştiğini, gerçekleşme oranının ise yüzde 86.26 olduğunu açıkladı.

Habere Ait Resimler

yukarı çık